U sklopu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, od 13. do 17. listopada u Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Čačincima obilježen je Nacionalni tjedan školskog doručka. Cilj ove aktivnosti bio je podsjetiti učenike na važnost uravnoteženog doručka kao izvora energije i hranjivih tvari potrebnih za uspješan početak školskog dana.
Učenici 2. a razreda odlučili su svoj školski doručak pripremiti sami te su uživali u izradi pahuljica i voćnih ražnjića. U pripremi su pokazali kreativnost i suradnju, a posebno su uživali u svježim okusima voća koji su im dali potrebnu energiju za nastavak školskog dana.
Učenici 3. a razreda s učiteljicom Tamarom Ivić pripremili su srca od griza i pudinga s preljevom od šumskog voća. Sudjelovali su i u pripremi griza u školskoj kuhinji, a zatim samostalno dovršili jelo. Kroz praktičan rad učenici su razvijali svijest o važnosti zdravog i redovitog doručka te poštivanja truda uloženog u pripremu hrane.
Učenici 5. b razreda sa svojim razrednikom Mirkom Krolom obilježili su tjedan pripremom voćne salate s medom. Uz pažljivo pranje i rezanje voća, nastala je šarena i mirisna vitaminska „bomba“ koja je učenicima donijela energiju i dobro raspoloženje.
Posebno zanimljiv pristup imala je skupina učenika 8. b razreda s razrednicom Mirjanom Foro. Oni su istraživali što djeca doručkuju u različitim zemljama svijeta, upoznajući se s kulturama i prehrambenim navikama drugih naroda. Kao završni dio aktivnosti, izradili su Zid zahvalnosti na kojem su, u obliku posuđa i jela, zapisali poruke zahvale školskim kuharicama koje svakodnevno brinu o prehrani svih učenika.
Tjedan školskog doručka u OŠ Antuna Gustava Matoša protekao je u znaku zdravih navika, zajedništva i zahvalnosti, a učenici su kroz igru i praktičan rad naučili koliko je važan kvalitetan početak svakog dana – uz zdrav i ukusan doručak.
(OŠ Antuna Gustava Matoša, Čačinci)











