
Svjetski dan čokolade službeno se obilježava na današnji dan, 7. srpnja jer se vjeruje da je 7. srpnja 1550. godine kakao stigao u Europu.
Maje su prvi upotrebljavali plodove kakaova stabla, koje raste u tropskim kišovitim šumama Amazone, za izradu ukusnog napitka zvanog “chokolatl”. Tu gustu, bogatu tekućinu dobivali su kuhanjem i mljevenjem plodova kakaovca koje su zatim miješali u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem. Maje su plodove upotrebljavali i kao valutu za plaćanje i darove za proslave.
U mnogim receptima za kolače i deserte čokolada je najbitniji sastojak, pa kvaliteta čokolade koja se upotrebljava ima veliku ulogu. Čokolada mora biti glatka, sjajna i boje mahagonija, ne smije biti preslatka, treba biti hrskava i mora se čuti zvuk lomljenja kad se lomi. Čokolada s velikom količinom kakao maslaca trebala bi se vrlo brzo topiti u ruci te odmah otopiti u ustima. Osnovni okus čokolade je gorkast s vrlo malo kiselosti.
Čokolada se sastoji od mnogo nutrijenata, uključujući kalij, kalcij i željezo. Također sadržava vitamin B riboflavin. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito konzumiraju čokoladu/ kakao imaju niži krvni tlak od onih koji ne konzumiraju. Čokolada od 70 % kakaa i više sadržava više antioksidansa od oraha i crnog vina.