
Učenici 1. i 2.c razreda, usmjerenja voćar-vinogradar-vinar, uz pomoć nekoliko kolega i kolegica iz usmjerenja cvjećar, CNC operater i vodoinstalater, zajedno su sa svojim profesorima i voditeljima praktične nastave Danijelom Stojkovićem, Mirkom Kufnerom, Rudolfom Šalekom, Martinom Šegom i Ivanom Ciglerom, obavili berbu grožđa u školskom vinogradu i vinogradu tvrtke PP Orahovica, u trajanju od nekoliko dana.
Naime, školski se vinograd sastoji od 350 čokoti, pretežno sorte graševina i nešto manje čokoti sorte frankovka. Navedeni broj i dobiveni urod grožđa uglavnom zadovoljavaju potrebe školskog podruma i učeničke zadruge „Vučica“ koja dobiveno vino plasira dalje na tržište.
– Berbu grožđa smo odradili u trajanju od nekoliko dana, a ono što je bilo uočljivo je ranija berba gotovo mjesec dana naspram prošlogodišnjeg termina. Grožđe je puno ranije dostiglo tehnološku zrelost i nije bilo potrebe za daljnjim odgađanjima, tako da smo prvo obrali i prerađivali Graševinu (14. 9.), zatim Frankovku (21.9.), i na kraju Zeleni Silvanac (28.9.). Rezultati ovogodišnje berbe grožđa su u globalu zadovoljavajući, zdravstveno stanje grožđa je bilo vrlo dobro, a poštedjelo nas je i vrijeme tijekom cijele godine. Urod grožđa bio je i ove godine zadovoljavajuć kao i slador i kiseline. Slador po ubranim sortama je iznosio: Frankovka 18,5 °Kl – 92,5 °Oe, Graševina 17 °Kl – 85° Oe i Zeleni Silvanac 20°Kl – 100 ° Oe, rekao je Mirko Kufner.
Iz SŠ “Stjepan Ivšić” se zahvaljuju tvrtki PP Orahovica koja je i ove godine prepoznala trud i želju učenika i profesora za proizvodnjom vina od sorte grožđa Zeleni Silvanac, a koji je istinski brend Orahovice, te je školi donirala 500 kg grožđa. Berbu u vinogradima tvrtke obavili su učenici s profesorima za vrijeme praktične nastave, a sve u dogovoru i suradnji s tehnolozima tvrtke.
Kako poručuju, sada u školskom podrumu predstoje enološki poslovi stvaranja kvalitetnih vina, a koja će opet moći prezentirati i s njima se ponositi na budućim sajmovima i ocjenjivanjima.



