
Svjetski dan jabuka obilježava se 20. listopada, a upravo jabuke su prvi proizvod koji se s oznakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ našao na policama hrvatskih trgovina, čime je potrošaču garantirana kupovina jabuke domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje.
Pogodni ekološki i klimatski uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka, proizvodnja ovog vrijednog voća u Hrvatskoj je strogo kontrolirana, hrvatski proizvođači poštuju najviše standarde sigurnosti hrane. Važan preduvjet za razvoj ovog sektora je uspostava logističko-distributivnih centara za voće i povrće, koju je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornost, a koji će biti finalizirani do 2026. godine, za što je predviđeno 616 milijuna kuna.
Malo kalorija i puno vitamina
Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba.
Jača srce i snižava kolesterol
Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola.
Izvor: Ministarstvo poljoprivrede/Jabuka.hr/ FOTO: Pixabay